Durian
A Durian gyümölcs a világon teljesen egyedi fajta.
Dél-kelet Ázsiában a "Gyümölcsök Királya" néven tisztelik.
Egyetlen más gyümölcs sem versenyezhet gazdag tápanyagtartalmával, és
egyetlen másik gyümölcs sem vetekedhet érdekes történetével.
A távol keleti régión kívül azonban eddig kevesen hallhattak a Durian éltető hatásáról.
Maga a növény 40 méteres fán termő 1-2 kg-os gyümölcsök többeknek okoztak már komoly fejtörést.
Akár húsz centiméteresre is megnövő termése szúrós-rücskös felületű,
éktelenül büdös, zöldes, esetleg barnás színű.
Ha erős késsel, fűrésszel vagy vésővel felnyitjuk, akkor édes illatú, krémes állagú, halványbarackszínű húsához férhetünk.
Gyümölcs a gyümölcsvilág legextrémebb darabja, átlagos súlya 3-5 kg között van.
Erős, átható szagával pillanatok alatt elriasztja a gyanútlan érdeklődőt. Íze ugyanakkor elképesztően egyéni, semmihez sem hasonlítható;
krémes, kissé vaníliaszerű, de igazán semmihez nem fogható.
Nyersen gyümölcsként, illetve vaníliafagyival, vagy pudinggal, esetleg rizzsel keverve.
Gesztenye méretű kemény magja pirítva (a magok olajban megpörkölhetőek) vagy főzve ehető.
Hazájában, Malájföldön nemzeti eledel, de hazánkban is kapható néha.
Élettani hatása: fitté tesz, jelentősen csökken a fáradékonyság, jókedvet
varázsol és nem utolsósorban segít a potenciálon.
Fokozott mértékben tartalmaz Omega3-t, ami tehát nemcsak mélytengeri
halakból nyerhető.
Fehérjetartalma miatt vegetáriánusok számára is javallt.
Érdekesség E hihetetlenül magas tápanyagtartalommal bíró gyümölcs
hazájában Bangkokban majdnem egész évben kapható.
1. /Fáradtságűző, javítja az általános közérzetet, jó értelemben "feldob";
elképesztő szellemi és testi frissességet nyújt koffein v. doppingszer
nélkül. Ezért éjszakázóknak (bulizóknak, éjszakás műszakban
dolgozóknak, vizsgára tanuló egyetemistáknak, kamionosoknak,
taxisoknak) kiemelten is ajánlott!
2./ Afroidizákumként fokozza a szexuális vágyat és teljesítőképességet!
3. /Antioxidánsai megóvhatnak a ráktól, fiatalítanak, csodássá teszik bőrünket.
- Javítja a közérzetet
- Természetes energiát biztosít
- Élénkítő hatást fejt ki
- "bioredbull"-nak is nevezik
- Elősegíti az anyagcserét
- Fontos tápanyagokat biztosít
- Másodlagos növényi tápanyagokat, antioxidánsokat és esszenciális zsírsavakat tartalmaz Tápanyagok a gyümölcsben
- Makro tápanyagok, fehérje, szénhidrát, ballasztanyagok, zsír
- Természetes, gazdag forrást biztosít aminosavakból, esszenciális zsírsavakból és egyedülálló szerves kénvegyületekből.
- Ballasztanyagokban, B-vitaminban, C-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag.
- Antioxidatív hatást kifejtő flavonoidokat tartalmaz.
Tápanyagtartalom: Omega 3, omega 6, thiamin(B1), riboflavin, niacin(B3),
B6 vitamin, vas, magnézium, foszfor, kálium, cink, réz, mangán
Mangosztán
A mennyország ajándéka Egy ősi legenda szerint, Buddha napkeltekor egy
fehér elefánton az erdőben járva megpillantotta és megízlelte a
gyümölcsöt.
Jótékony hatását érezve megáldotta a mangosteent, és a mennyország
ajándékaként az embereknek adományozta.
Más trópusi gyümölcsökkel ellentétben, a Garcinia mangostana rendkívül ízletes.
Délkelet - Ázsia, Afrika és Amerika trópusi síkságain, 20 méter magas fákon
terem, de szelídített változatait gyümölcsösökbe és kertekbe is szívesen ültetik.
A növény "ultra-trópusi" és rendkívül érzékeny.
A saját éghajlatán kívüli termesztésére tett kísérletek mindezidáig
kudarcot vallottak, azonban most úgy tűnik Ian Crown-nak sikerült a
mangosteen honosítása az Amerikai kontinensen is.
A mangosteen fa trópusi körülmények között 10-15 év alatt kezd teremni.
A szezonja májustól szeptemberig tart, és ez idő alatt több ezer darab bíborbarna gyümölcsöt terem.
Az érett gyümölcsöket egyesével, kézzel szüretelik le.
Mérete alapján a mandarinra hasonlít, vastag héja vörösesbarna és bőrszerű.
Ha kettévágjuk, öt-hat fehér, kocsonyás állagú gerezdet találunk, közepükön egy-egy maggal.
A mangosztán húsa bő levű, édeskésen savanyú.
A termés sokoldalúan felhasználható.
Még az értéktelennek tűnő, vastag terméshéjat is hasznosítják, bőrök cserzésére és a gyógyászati célokra egyaránt.
Egyedülálló összetétellel bíró növény, melynek fő hatóanyaga a xanthon.
A xanthon egy erőteljes antioxidáns hatású flavonoid, de a gyümölcs ezenkívül más antioxidáns hatású vegyületeket
- polifenolokat, katechineket, illetve szintén antioxidáns hatású
C-vitamint is gazdagon tartalmaz.
Acai Berry
Acai (ejtsd: ászáj vagy ászái) bogyó vagy Acai gyümölcs
hatalmas pálmán nő az amazóniai esőerdőben, és olyan, mint egy lila
üveggolyó vagy szőlő.
Nagyon finom trópusi íze van.
Észak-Brazíliában, az Amazonas vidékén élő emberek már több száz éve fogyasztják, gyógyító hatása legendás.
Az amazóniai acai bogyót tápértékkel rendelkező gyümölcsnek a világon melyben
- 10x annyi antioxidáns van, mint a szőlőben és
- 2x annyi antioxidáns, mint a kék áfonyában.
Lehet, hogy ez a legtökéletesebb étel a világon, mivel tele van tápanyagokkal,
- beleértve vitaminokat,
- ásványi anyagokat,
- nyomelemeket,
- étkezési rostot, ami a kutatások szerint elősegíti az emésztési
rendszer egészséges működését,
- csökkenti a koleszterin-szintet és - segít megállítani az idő előtti öregedést.
Ugyanezt teszi a bogyóban nagy mennyiségben található E-vitamin is.
Az emészthetetlen rostok csökkentik egyes rákfajták kialakulásának a veszélyét is.
Az omega zsírsavak (6 és 9) nélkülözhetetlenek az egészséges
idegrendszer kialakulásához és regenerálódásához.
Ezenkívül segítenek meggyógyítani és megfiatalítani az izmokat egy
intenzív testmozgás után, és bizonyítottan csökkentik az LDL, és
fenntartják a HDL koleszterin-szintet.
A zsírsav aránya az acaiban olyan, mint az olíva olajban.
Tanulmányok szerint ez is hozzájárul ahhoz, hogy a mediterrán
országokban olyan alacsony a szívbetegségek aránya.
Az acai egy majdnem tökéletes aminosav összeállítást tartalmaz.
Az aminosavak létfontosságúak az izom megfelelő összehúzódásához,
regenerációjához, fejlődéséhez, és az állóképesség, erő, folyamatos
energiaellátás biztosításához.
Az acai bogyónak
- antioxidáns, -
baktériumölő,
- gyulladáscsökkentő és
- antimutagén tulajdonsága van.
Bőséges forrása az antocianinoknak, melyek a flavonoidok egy különálló csoportját alkotják.
Az American Chemical Society (Amerikai Kémiai Társaság) által publikált,
a Michigani Állami Egyetemen 2004 decemberében végzett, szakmailag
lektorált kísérlet szerint az antocianinok akár 50 %-kal is tudják javítani
az inzulin termelést!
Blueberry (Kék Áfonya)
A hangafélék családjába tartozó, a nyirkos, savas talajú erdőket kedvelő
cserje.
Gyümölcsét már a történelem előtti idők óta fogyasztják, azonban az
orvostudomány először a XVI. században említi.
Észak- Európából származik, hazánkban az északi és a nyugati
hegyvidékeinek erdeiben is megterem, igaz, csak ritkán.
Az apró bogyók rengeteg értékes anyagot tartalmaznak: flavonoidokat (pl: antocianidint),
A-, B-, és C-vitamint, cukrokat (kvercetin, katechin), pektint, valamint
cseranyagok, savak (pl: tannin), króm és mangánvegyületeket.
Kiemelkedően magas a kálium tartalma.
Van benne továbbá kálcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén és
foszfor.
A vadon élő áfonya termésének tápértéke nagyobb a kiskertekben
termesztettekénél.
Az áfonya kivonatos formában gyógyszertárakban kapható
Gyógyászati felhasználását tekintve egyik legsokoldalúbb növényünk az áfonya.
Terméséből és leveléből egyaránt készíthető főzet, tea, sőt, akár még gyógyhatással bíró pálinka is.
Króm tartalma miatt vércukorszint csökkentő hatása van, erősíti a kapillárisok falát, javítja a látást.
Fekete inzulinnak is hívják, mivel a levelében lévő myrtillin képes a
cukorbetegség tüneteit csökkenteni, vagy akár megszüntetni.
Jó hatása miatt a visszér és az aranyér kezelésére is alkalmazzák,
különösen terhesség idején, amikor ezekre a betegségekre fokozott a
hajlam.
Kiválóan alkalmazható a farkasvakság kezelésére, mivel javítja a szem
alkalmazkodó képességét a sötétben.
Továbbá jótékonyan hat a szembevérzésre, a szemgyulladásra, az ér-
és ideghártya gyulladásra (korioretinisz), valamint a cukorbetegségből
fakadó szemérrendszeri elváltozásokra. Az áfonyák festékanyaga
antioxidáns hatású, ezáltal megvédi asejteket a szabadgyökök okozta
károsodástól, mint a rák valamint a szív- és érrendszeri betegségek.
Növeli a hajszálerek rugalmasságát.
Javítja a vérkeringést.
Szárított gyümölcsként használva megszünteti a hasmenést.
A főzött áfonyapép kiválóan alkalmas a nedvedző sömör kezelésére.
Jó hatással van a bélflórára, az emésztési zavarokra, a bélfertőzésekre és a bélgörcsökre.
Használható még felső légúti megbetegedésekre,
epe-húgykőproblémáknál, reuma, ekcéma, vérnyomásproblémák esetén.
Baktériumölő hatással is rendelkezik.
Terméséből "gyógy-pálinkát" is főznek, melyet szájüregi- és
fogínygyulladás esetén fogyasztanak.
Lassíthatja az öregedést, és segít megőrizni a szellemi frissességet.